1 Haziran 2012 Cuma

Pırasalı ve Beyaz Hindibalı Ot Tavası



Yıl 2004 Mayıs ayı, yakın arkadaşlarımız Özlem ve Tolga ile birlikte Ayvalık' a gittik. Henüz yeni evliyiz ve çocuklar yok. Hayatın henüz üzerimize çok da fazla sorumluluk yüklemediği, akılların bir nebze de olsa hala beş karış havada olduğu yıllar. Bol bol gezip de Ayvalık' a aşık olduğum zamanlar. Gittiğimiz gün oturduğumuz semt olan Armutçuk' un pazarı vardı, gidip eve birşeyler alalım dedik. Giderken de alt kat komşumuz olan yaşlı teyzenin de kapısını tıklatıp pazardan bir ihtiyacı var mı diye sorduk. Kadıncağız da bize hindiba siparişi verdi. Biz hiçbirimiz bozuntuya vermedik ama aramızda hindibanın neye benzediğini bilen yoktu Pazarcılara sora sora neye benzediğini öğrenmeye çalıştık ama meğerse mevsimi değilmiş, o zaman alamadan döndük. Şimdi ne zaman biri hindiba dese rahmetli teyze aklıma gelir ve o eski günler. 

Geçtiğimiz haftalarda  markette bir standta kızın birinin ısrarla tadına bakmam için bana  birşey uzattığını gördüm. Meğerse yıllar önce Ayvalık' ta peşine düştüğümüz hindiba beni gelip Ankara Ümitköy' de bulacakmış. Hayatın sürprizi bu olsa gerek. Öyle bir heyecanla alıp eve geldim ki hemen paketin içinden çıkan tariflere bakıp ne yapabileceğimi düşündüm. Hindiba biraz marul gibi birşey aslında, çiğ yenebileceği gibi pişirerek de yenebiliyormuş. Ben sarı papatya da yesin istediğim için mücver gibi olsun dedim ve bu tarif çıktı ortaya. Tarif aynı zamanda TuzBİBER Dergisi Mayıs sayısında da yer aldı.





Malzemeler:

1 adet beyaz hindiba
2 sap pırasa
2 yumurta
1,5 su bardağı süt
8-9 yemek kaşığı tam buğday unu
tuz, karabiber
kızartmak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
1. Pırasaları yıkayıp temizleyip çok ince olacak şekilde kıyın.
2. Hindibanın yapraklarını açmadan tepesinden su tutarak yıkayın ve ince ince doğrayın.
3. Pırasaları ve hindibayı derin bir karıştırma kabına alın. İçine yumurtaları kırın, sütü ve ununu katın ve homojen bir karışım olana kadar karıştırın.
4. Tuzunu karabiberini de ekleyip hafifçe zeytinyağı gezdirilmiş teflon bir tavaya bir kepçe döküp çift taraflı da kızartın.

5. Sıcak olarak servis yapın. 

Afiyet olsun.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

hiç denemediğim bir sebze. ama güzel görünüyor bu tarifte. severim böyle tuzlu kek tarzı şeyleri. elinize sağlık sevgiler mutlu haftasonları...